Fota med synfel? Kanske en succé…

En vanlig fördöm är att folk med synfel inte är lika bra fotografer. Ser man inte suddit genom linsen och installerar man ändå inte skärpan fel? Men det är dags att omvärdera våra ögon och känsla för färg och form – en del forskare menar till exempel att Leonardo Da Vinci hade ett synfel och att det förklarar hans banbrytande konst.   

Ser du dåligt? Då kan vi tipsa om var du kan hitta rabattkod från Mister Spex. Där kan du hitta både solglasögon och linser som är anpassade till alla typer av synfel. Ett smart tips är att använda sig av just linser om du ska ut och fota, även om det finns många exempel – för att inte säga otaliga – med fotografer som är närsynta, översynta eller har något annat synfel. Vid närmare eftertanke är det kanske vanligare med fotografer som just har glasögon.

Kan synfel generera bättre konst?

Ja, hur ligger det till? Är fotografer med synfel verkligen sämre på att fota och hitta fina motiv än folk utan synfel? Om du tar del av studien som SVT skriver om, som handlar om att Leonardo Da Vincis ovanliga talang kan ha orsakas av just hans synfel, kanske du skulle släppa på dina fördomar för gott. Studien utfördes vid City University of London och har studerat olika oljemålningar av Da Vinci, som led av exotropi. Exotropi betyder helt enkelt att ditt ena öga skelar utåt. Forskarna bakom studien menar att det ökar djupseendet i båda enskilda ögonen och ökar synfältet.

Hur vet man då att man över huvud taget lider av synfel? Har man det som Da Vinci led av har man nog lagt märke till det bara genom att studera sin egen spegelbild. Men annars brukar ett vanligt tecken vara spänningshuvudvärk. Några lite mer ovanliga tecken, kanske främst bland barn, kan dock vara att man får myror i benen och svårt att läsa och koncentrera sig. Det blir helt enkelt lite för krångligt att se och anstränga sig.

Hur ser det ut där i linsen?

En fråga som många fotografer med synfel kan få, är om man måste ställa in kameran annorlunda om man inte bär glasögon eller linser någon dag. Svaret är att det är bra att bära glasögon eller linser om du har ett grövre synfel eftersom det påverkar synen genom linsen. Det finns också kameror med och utan unbyggd dipotrijustering om man skulle vara intresserad av det. Då kan du ställa in ditt brytningsfel, men då är det bra att se till att inte använda linserna när det väl är dags att fota så att det är fel inställning på kameran.

Det är inte alltid lätt att ha synfel. Som tur är kan man hitta bra rabatter på linser och glasögon idag om definitivt ökar ens chanser att kunna göra ett bra jobb. I slutändan handlar det mer om att ha en känsla för färg och form, resten är justerbart och går att göra så att man inte märker av sitt synfel alls.