Fota, skriv ut och sätt upp

För att bli en mästare i foto krävs både intresse, övning och att du läser på lite vad som gör en bild intressant. Det är roligare att skriva ut egna bilder och sätta upp än att köpa generella bilder på en posterbutik. Men vad ska man tänka på när man fotar för att det ska bli så bra som möjligt?

 

fota med mobilVill du ta fler och snyggare bilder att både skriva ut och sätta upp på väggar men även ha ett coolare Instagramflöde? Då gäller det att både skaffa en bra skrivare med bläckpatroner hos Batteriexperten men även att lära sig lite grunder i hur du fotar för att verkligen greja det här med disposition och färger.

 

Ta snygga bilder och skriv ut med bläckskrivare

Vad är bäst – att fota med en kamera som i en systemkamera, eller att fota med en mindre behändig mobil? Svaret är: det beror på. Om du bryr dig mycket om kvaliteten på fotot är det självklart att du ska fota med en systemkamera eller en riktigt vass digitalkamera. Men om du endast vill ta snygga bilder och dessutom vill kunna ha med kameran överallt utan att det blir meckigt, ja då är det en mobil med bra mobilkamera och fototeknik för snygga dispositioner som gäller. I en artikel i PC för alla går det att läsa om hur det bästa sättet att bli bra på att fota är att prova sig fram och lära sig bildkomposition. Något du behöver tänka på är följande:

 

  • Lär dig att behärska kamerans blixt. Denna kan vara användbar i fullt dagsljus när du fotar i motljus och inte vill att förgrunden på fotot blir alldeles underexponerat. Blixten ger inge bra resultat inomhus utan tenderar att förstöra bildens känsla med sitt kalla, starka ljus.
  • När du fotar vyer – se till att få med förgrunden. Ett landskap blir intressantare och mer hisnande om du placerar något i förgrunden. Det kan vara ett staket, en mur, en strand, en väg eller liknande.
  • Ta flera bilder för att vara säker på att i alla fall en blir bra. Särskilt om du fotar människor. Om någon blundar på en bild så kanske denna tittar på nästa.
  • Ska du ta porträttbild? Med systemkamera är det lättare att ta fina närbilder på ansikten eftersom det går att göra bakgrunden oskarp. Men mobil kan du behöva ställa in oskarp bakgrund för att få samma effekt.
  • Vad som gör en bild intressant. En bild blir ofta roligare om motivet inte placeras i mitten. Dela in bilden i rutor 3×3 och placera huvudmotivet i någon av de ”yttre” rutorna. Eller lägg något i förgrunden, som en liten bakelse och låt sedan motivet (en person till exempel) vara på andra sidan om bakelsen. Lek och prova dig fram.
  • Lek med vinklar. Ställ dig högre upp, lägg dig ner eller luta dig lite åt sidan för att skapa mer dynamik i bilden.
  • Zooma med måtta. Särskilt med mobilkameran. Den digitala zoomen gör bara bilden suddig och pixlig och sällan blir det bra.

 

Mer tips på hur du fotar bra hittar du här och här.