Hasselbladspriset delas ut igen

Den 6 mars i år delas Hasselbladspriset ut igen. Hasselbladspriset är ett internationellt pris som delas ut varje år till en fotograf som har utfört en framstående fotografisk gärning. Förra året fick japanska Miyako Ishiuchi priset för bland annat sina starka skildringar av efterkrigstidens Japan.

1088128-photographer-taking-a-shoot-with-a-digital-cameraFoto och fotoutställningar är ett sätt att belysa världen på nya sätt, väcka känslor och sprida kunskap. Genom att visa både ljusa och mörka sidor av mänskligheten och samhället kan fotografer nå ut med stora och omvälvande budskap.

Det är precis det Miyako Ishiuchi har lyckats göra och därmed tagit världen med storm. Därför fick hon år 2014 det ärofyllda priset Hasselbladspriset med motiveringen att hennes skildringar av efterkrigstidens Japan var några av de mest kraftfulla och personliga, och att hon har undersökt skärningspunkten mellan minnets politiska och personliga aspekter, enligt Dagens Nyheter. Hon är en förebild för många unga fotografer och konstnärer, och har hyllats sitt sätt att skildra händelser och fenomen med ett kvinnligt perspektiv i en annars mansdominerande bransch.

Hasselbladspriset har delats ut sedan 1980, men har aldrig tidigare tilldelats en Japansk kvinna. Sedan hon fick priset har hon fått ännu mer erkännande och uppmärksamhet runtom i världen, inte minst har priset gjort att fler svenskar har fått upp ögonen för hennes verk. På Hasselblad Center i Göteborg ställdes en serie av hennes verk ut nyligen. För dig som missade det lär det inte dröja länge innan hon får en utställning i Stockholm.

Tidigare skrev vi om den fria entrén på Fotografiska i Stockholm som fortfarande gäller ett tag till. Kanske finns årets pristagare bland någon av deras aktuella utställningar? I väntan på att vinnaren av 2015 års Hasselbladspris tillkännages kan den fotointresserade gå på utställningar av bland annat svenska konstnären och fotografen Ewa Stackelberg, israeliska fotografen Adi Nes och amerikanska modefotografen Herb Ritts.