Landskrona fotofestival växer

Flygfoto av LandskronaLandskrona fotofestival är en ung institution i foto-Sverige. Men den har redan visat sig vara mycket populär. Redan nästa års festival kommer att vara utökad, och pågå under tio dagar.

Den första fotofestivalen i Landskrona arrangerades 2013. De första åren hölls festivalen enbart under en helg, senast 22-24 augusti. Men publiktrycket under årets festival har gett arrangörerna ökat självförtroende. Nästa års festival kommer att pågå under tio dagar, 20-30 augusti.

När den första festivalen arrangerades skrev Sydsvenskan att festivalen penetrerade hela stadsrummet, på ett positivt sätt. I skyltfönstren till butikslokaler som i vanliga fall stod tomma visades fotografier, och det hälls flera seminarier som behandlade den berättande aspekten av fotokonst. För i en tid när 300 miljoner bilder dagligen laddas upp på Facebook kan fotografier fortfarande få oss att stanna upp och reflektera över tillvaron.

En ny institution

Årets upplaga av festivalen var en stor succé, där fyra internationellt erkända fotokonstnärer medverkade: Nan Goldin, Bertien van Manen, Rinko Kawauchi och Eva Klasson. Festivalen har haft viss hjälp av det ökade intresset för fotografi de senaste åren. Men man vill också gå i bräschen och fördjupa det offentliga samtalet om fotografi och fotokonst. På detta sätt blir festivalen ett komplement till Fotografiska i Stockholm, ett privatägt museum med generösa öppettider, som har lockat storpublik till många av sina utställningar. Men även om Fotografiska på många sätt har varit en succé har man varit sämre på den kringverksamhet, som forskning, som de flesta museer också bedriver. Här kan ett arrangemang som fotofestivalen i Landskrona spela en viktig roll. Festivalens konstnärlige ledare Thomas H Johnsson nämner det faktum att man i Sverige fortfarande diskuterar huruvida fotografi är konst eller inte, när han intervjuas av Helsingborgs dagblad.

Mer om årets festival finns att läsa här. Flera av de stora namnen vars verk ställdes ut var också närvarande.