Naturfotograf avslöjar

Något som många med sin kamera i hand drömmer om är att se välden från en kameralins och fånga såväl djur som natur – men att vara naturfotograf är inte så glamouröst som det faktiskt verkar, det avslöjar några av världens främsta på området.

Kille med kameraNi känner igen dem direkt. De har armébyxor med massvis av fickor, skaljacka för att skyddas från väder och vind och en kamera om halsen. De är naturfotografer. Men att få en bra och framförallt säljande naturbild kräver mer än en snygg traditionsenlig outfit och en bra kamera. Naturfotografens viktigaste tillgång är dennes tålamod. En bra bild kan ta timmar om inte dagar att få till – så den som trodde att det bara var att sätta sig i bilen, ta sig till naturen och knäppa en bild på djurlivet får nog tänka om. Några av världens främsta fotografer har nämligen börjat avslöja hur det faktiskt egentligen går till innan de lyckats knäppa den där perfekta bilden. Till exempel har naturfotografen Nina Siemiatkowski, som arbetar med att fotografera lejon i Tanzania, berättat för Göteborgs Posten om hur hon kan ha bildtorka i flera veckor eftersom att ingenting händer värt att fånga på bild. Men när det väl händer då gäller det att vara snabb. Att missa en bra bild är en av få saker som kan få en naturfotograf på dåligt humör, speciellt som att arbetet innebär lång väntan och att missa rätt ögonblick är därför förståeligt. Men att bara tro att naturfotografi innebär en massa väntetid är heller inte helt rättvisande – många gånger arbetar man i direkt fara både för väder och vind, men också när det kommer till att vistas bland djuren man vill fånga på bild.

Det är inte lätt alla gånger

zenit kameraAtt vistas i naturskön omgivning där vilda djur huserar är inte det säkraste alla gånger, speciellt inte som när man som fotograf har största fokus på att få till ett bra fotografi. Det är något som Aftonbladet valt att visa på sin sida Lajkat, ur en humoristisk synvinkel. Där har man bland annat lagt upp bilder som visar hur gorillor som tröttnat på fotografens eviga knäppande halt sonika tar kameran och välter omkull fotografen, hur en fotograf tvingats klättra upp högt i ett träd för att undkomma en brunbjörn och hur en fotograf som bestämt sig för att fotografera sälar fått en kelvänlig säl som klättrat upp på hans rygg när han legat på stranden i väntan på rätt fototillfället med mera. Men det är inte bara vi människor som lyckas få till bra bilder – det bevisar apan Naruto och hans selfie.

Apan stal kamera och tog en selfie

Ja, av ovanstående kan snabbt konstateras att livet som naturfotograf inte alltid är det lättaste. Och det är nog något som fotografen David Slater kan skriva under på. Han har nämligen nyligen avslutat en rättsprocess om vem som äger bilden till en selfie, han själv vars kamera användes eller apan Naruto som lånade kameran och lyckades knäppa en selfie på sig själv. Som tur var blev det Slater som gick vinnande ur processen som Svenska Dagbladet skriver började med att djurrättsorganisationen Peta ansåg att det är apan som borde äga rätten till bilderna – och därför valde organisationen att stämma David Slater. Så om du funderar på att testa på livet som naturfotograf finns en bra lärdom av detta: håll i kameran så ingen klåfingrig apa får tag i den och tar en pengabringande bild – då kan Peta se till att du förlorar rätten till bilden om du inte har samma tur som David Slater!