Skapa din egen fotokonst-vägg

När man har tagit fina foton kanske man redigerar dem och i bästa fall framkallar dem. Men många drar sig för att sätta upp en massa foton i hemmet, och det är synd. För varför ska man bara sätta in foton i fotoalbum, när man kan använda väggarna för att visa upp dem? Den nya trenden är fotoväggar med många bilder som kompletterar och förstärker varandra.

Enligt en artikel i Göteborgsposten börjar allt fler värdesätta bland annat fotokonst på väggarna. Men det kan kosta ganska mycket för en som verkligen vill åt de fina verken, och det kanske inte alla har råd med. Så istället för att gå och köpa halvfina foton i ram på vilken butikskedja som helst så kan man skapa sin egen fotokonst-vägg.

338609-polaroid-photos-of-a-toddlers-many-expressionsEn väldigt positiv sak med fotoväggar är att man slipper välja ut några få favoriter. Oftast har man kanske en hel serie foton som man älskar och som fungerar bäst när de får sitta bredvid varandra. Helst ska det vara med någon röd tråd, så att fotoväggen ändå blir logisk och enhetlig på något sätt. Då blir det lättare för betraktaren att vila ögat på väggen utan att känna stress och förvirring. Man kan skriva ut sina bilder i olika format och på olika material smidigt på printlife.se.

Om man ska sätta upp många bilder tycker jag att det är snyggt om man ändå försöker ha någon typ av röd tråd. Kanske bilder i samma färgskala, samma typ av motiv eller att man satsar på likadana ramar.

För att hämta inspiration till fotoväggen kan man gå på utställningar. Det är ett bra tillfälle att upptäcka vad man själv gillar att titta på, och vilka motiv man inte tröttnar på i första taget. Dessutom kan det inspirera den konstnärliga sidan hos hobbyfotografen, som i detta exempel i Söderköping som Norrköpings Tidningar skriver om, där utställningens själva syfte är att inspirera andra. Och genom att se hur andra fotografer gör kan man också utvecklas själv, eftersom det alltid är tillåtet att härmas och sno idéer från de större konstnärerna.