Snabb blixt med lysdioder

Det talas mycket om lysdioder numera, inte minst med tanke på Nobelpriset i fysik. Dioder kan användas inom nästan alla områden där det krävs ljus, och snart kanske vi får se en riktigt intressant kamerablixt som använder dioder. Om en viss Kickstarterkampanj får in tillräckligt mycket pengar, vill säga.

För att fotografera föremål som rör sig i riktigt höga hastigheter, exempelvis pistolkulor som avfyras i överljudshastighet, fungerar inte vanliga blixtar. Istället krävs det en blixt med extremt kort brinntid – betydligt mindre än en sekund – i kombination med en längre slutartid. Vanligen används ett blixtrör för denna typ av fotografering, men ett intressant projekt pågår nu för att ta fram en blixt för denna typ av fotografering, som drivs av vanliga AA-batterier och inte kostar mer än en vanlig blixt.

LysdioderVela One LED använder nio lysdioder, som tillsammans kan generera en ljusstyrka på ungefär en miljon lumen. I kombination med en brinntid som kan sättas till 1/2000000 går det att fotografera exempelvis en luftgevärskula som skjuts genom en tomat. Den finns dock inte på marknaden än, men chanserna för detta bedöms som goda. Kickstarterkampanjen för att finansiera tillverkningen hade som mål att få ihop 25 000 pund. Än så länge har man fått in mer än 40 000 pund. Målet är att den färdiga produkten ska kosta ungefär 500 pund.

Hur fungerar lysdioder?

En lysdiod omvandlar elektricitet till ljus, utan att producera lika mycket spillvärme som andra ljuskällor. Detta gör att det går att skapa mycket starkare ljus, vilket är vad som utnyttjas i Vela One LED. Men det gör det också möjligt att skapa energieffektiv belysning. Det är för utvecklingen av blå lysdioder som Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura tilldelas årets Nobelpris i fysik. Röda och gröna lysdioder uppfanns under 60-talet, men det dröjde till början av 90-talet innan de tre japanskättade forskarna lyckades skapa blå lysdioder. Tillsammans kan dessa tre typer av dioder skapa vitt ljus, som liknar dagsljuset.